Oude(re) zangstem/de overgang
Zingen vraagt zowel mentaal als fysiek iets van ons lichaam. Dat merk je als je ouder wordt. Het zingen wordt zwaarder, de stembanden wat minder soepel, en het hele stemapparaat wordt ouder. Een goede ademsteun is harder nodig dan ooit, maar wordt vermoeiender om lang vol te houden. Wanneer je deze veranderingen begint te merken, verschilt per persoon. Professionals ervaren het vaak eerder dan amateurzangers, ondanks hun talent en training, omdat ze de stem veel meer belasten. Vrouwen hebben er eerder last van dan mannen, vooral door de overgang.
Wat moet je beginnen te aanvaarden? Wat kun je met de juiste training volhouden of weer bereiken? Wat zijn daarvoor goede oefeningen? Zit je zangtechnisch nog goed, of zijn er klachten ontstaan die eerst verholpen moeten worden? In vijf lessen van elk een uur komen deze thema’s aan bod.
- In de eerste sessie luister ik naar je persoonlijke verhaal en naar je vragen. Aan de hand van een door jou gezongen lied/aria, analyseer ik met je wat ik hoor.
- In de tweede sessie lopen we de verschillende onderdelen bij het zingen opnieuw langs. We werken aan de balans tussen tekst, adem en ademsteun. We luisteren naar de resonantie waarop de stem draagt. Wat is er in disbalans, waaraan moet vooral aan worden gewerkt?
- In de twee volgende sessies maken we samen een set oefeningen voor zowel tekst, resonantie en adem /ademsteun, waar je thuis mee aan de slag kunt.
- In de laatste sessie keren we terug naar het lied/de aria van de eerste sessie, en luisteren we naar wat er veranderd is. Hoe kun je hiermee verder? Welke oefeningen zijn belangrijk voor je onderhoud, hoe lang en hoe vaak is het belangrijk te studeren? Is er ander repertoire nodig? En zijn er nog vragen blijven liggen?
Cursusgeld: in overleg
Locatie: mijn lespraktijk in Utrecht
Deze lessen zijn ook zinvol voor oudere zangers die (nog) geen problemen hebben. Ze kunnen je helpen om klachten op langere termijn te voorkomen,